Dzieci z oddziału IV Wiewióreczki, 21.04.2017 roku postanowiły samodzielnie przyrządzić jogurt truskawkowy.
Odpowiednio przygotowały się do pracy: umyły ręce, ubrały fartuszki i sprawdziły czy mają wszystkie niezbędne produkty.
Najpierw zblendowały truskawki z cukrem, a następnie wlały do garnka kefir i śmietankę kremówkę. Wszystkie dzieci włączyły się do pracy, ponieważ każdy chciał mieć swój udział w przygotowaniu smacznej i zdrowej przekąski.
Z zaciekawieniem obserwowały jak biały, puszysty płyn łączy się z owocami i powstaje różowa masa z kawałkami owoców. Nie zabrakło chętnych do sprawdzania smaku, a kiedy próbujący uznali, że smak jest taki jak powinien być, przyszedł czas na degustację.
Mali kucharze sami serwowali przygotowaną potrawę. Już po chwili na wielu buziach pojawiły się różowe wąsy, co dobitnie świadczyło o tym, że najbardziej smakuje nam to, co przygotujemy samodzielnie.
Okazało się że kuchnia nie ma dla dzieci tajemnic. Wiedzą, co jest zdrowe i smaczne, potrafią to także przygotować posługując się sprzętem gospodarstwa domowego.
Czyżby w oddziale IV Wiewióreczki byli kandydaci do nowej edycji programu MasterChef Junior ?