4 kwietnia przypada Dzień Marchewki. To doskonała okazja, by przybliżyć dzieciom jej smakowe i odżywcze walory oraz zaprzyjaźnić się z tym warzywem.
Dzieci z grupy Kangury oraz Jeżyki z radością celebrowały to nietypowe święto. przedszkolaki dowiedziały się, że marchewka to warzywo, którego korzeń jest jadalny oraz, że można ją spożywać pod różną postacią- gotowaną, smażoną, a najczęściej w formie surowej. W tej postaci jest najzdrowsza i najbogatsza w składniki odżywcze.
Kangury w pięknych pomarańczowych ubraniach i z emblematami marchewek na opaskach przygotowąły pyszny soczek marchewkowy. Natomiast Jeżyki wykonały surówkę z wcześniej samodzielnie obranych marchewek.
Liczne aktywności- muzyczne, plastyczne, matematyczne, poznawcze, ale przede wszystkim praktyczne kuchenne działania sprawiły, że wszyscy zajadali się marchewką z ochotą i ze smakiem.
Jeżyki celebrując Dzień Marchewki zrealizowały kolejen wyzwanie z projektu edukacyjnego WITAMINKI. Do warzywnej drużyny dołączyła Marchewka Maja. Na zdrowie!