Zdrowie na talerzu, pod tym hasłem upłynął Jeżykom tydzień, podczas którego poruszaliśmy tematykę związaną z warzywami i owocami.
Dzieci z pomocą Rodziców stworzyły swój własny warzywniak, w którym wyeksponowaliśmy wszystkie przyniesione warzywa i owoce. Znalazły się w nim marchewki, pietruszki, pomidory, ogórki, a nawet brukselka i cukinia. Nie zabrakło także słodkich owoców- jabłuszka, gruszki, śliwki i banany.
W naszym warzywniaku robiliśmy zakupy, trenując znajomość banknotów, monet i przeliczania a także wybierając i nazywając kupowane okazy.
Wykorzystaliśmy także marchewkę i banany do przyrządzenia zdrowego ciasta marchewkowo- bananowego. Jeżyki świetnie spisały się podczas prac kuchennych i wspólnymi siłami przygotowaliśmy pyszny deser. Odmierzaliśmy i odważaliśmy potrzebne składniki, zgodnie z przepisem. Po odpieczeniu w przedszkolnej kuchni mogliśmy skosztować przysmak na podwieczorek.
Wszystkim bardzo smakowało przygotowane ciasto, a dzieci z entuzjazmem zabrały przepis do domu, by w gronie najbliższych powtórzyć kuchenne działania.