Wiosna to doskonały czas, aby przypomnieć sobie zasady zdrowego żywienia. Dzieci z grupy Jeżyki w minionym tygodniu podejmowały szereg działań związanych z tym zagadnieniem.
Rozpoczęliśmy od komponowania własnych jadłospisów, pracując w małych zespołach. Następnie Jeżyki same przystąpiły do zadań kulinarnych. Nie zapominając o zasadach higieny i bezpieczeństwa stosowanych w kuchni przyrządziliśmy pyszny i zdrowy sok marchewkowo- jabłkowy oraz owocową sałatkę. Doskonaliśmy umiejętności krojenia, mierzenia, nalewania. Zarówno sok, jak i sałatka zniknęły w naszych brzuszkach.
Jako podsumowanie poruszanej tematyki zaprosiliśmy w ramach dobrych praktyk grupę Wesołe Nutki, aby wspólnie skomponować talerz zdrowego żywienia. Przedszkolaki utrwaliły swoją wiedzę na temat zdrowych produktów i proporcji w jakich należy je spożywać.
To był bardzo zdrowy i kolorowy tydzień! A zasady zdrowego żywienia staną się z pewnością naszą codziennością.