Składniki:
- 1 kg. mąki ( krupczatka, kukurydziana),
- 10 dkg. cukru,
- 0,5 kostki masła ( roztopić),
- 3 jajka,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 2 szklanki mleka,
- 80 g. drożdży,
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, dodać do nich 1 płaską łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka.Dobrze rozetrzeć, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki ugniatamy w misce, na koniec dodajemy do nich wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 - 15 minut. Wykładamy ciasto i dzielimy na mniejsze porcje. Rozwałkowujemy tak jak na pierogi.. Kroimy w paski o szerokości 3 cm i długości ok. 7 cm. Na środku każdego z nich robimy małe nacięcie i przekładamy jeden koniec przez środek. Tak przygotowane chruściki wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Po wystudzeniu sypiemy cukrem pudrem.
* * *
Ciastka z cukrem
Składniki:
- 1 kostka margaryny,
- 700 g mąki,
- 1/2 szkl. cukru,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka amoniaku,
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i amoniak rozpuszczony w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na około 0,7 mm i wykrawamy dowolne wzory. Pieczemy na złoty kolor.
SMACZNEGO ! ! !